Aktualitky

Začátek seminářů

Milí přátelé,
všechny semináře (krom Cesty lásky 1) začínají v pátek ve 14:00 (povídáním a testováním) a vlastní program pak začíná v 15:30.

Transformace Program seminářů na rok 2024
47. Duchovní mise na pomoc Matce Zemi - Arménie Gruzie PDF Tisk Email
Uveřejnil(a) Transformace   
Neděle, 03 Listopad 2019 21:00

ARMÉNIE A GRUZIE 

Tentokrát se vydáme poznávat krásy Arménie Gruzie. Termín: 11.-26.09.2021

image001.jpg

 

 

1. den 11.09.2021

09:30 odlet z Prahy do Istambulu. Přílet do Tbilisi 23:55, transfer do hotelu, nocleh v Tbilisi.

 

2. den 12.09.2021 - Jerevan

Snídaně v hotelu. 

Prohlídka Jerevanu - starobylého (o 29 let staršího než Řím) a zároveň moderního města s jedinečnou atmosférou na pozadí majestátné biblické hory Ararat, zářící svými zasněženými vrcholky. Během prohlídky uvidíte budovu opery a baletu, parlament a rezidenci prezidenta Arménie, památník s panoramatickým výhledem na město a komplex Kaskády.

Oběd v místní restauraci.

image002.jpgNávštěva Matenadaranu - jednoho z největších úložišť starověkých rukopisů, chlouby arménské kultury.  Jeho sbírky zahrnují přes 17 000 rukopisů ze všech oblastí starověké a středověké arménské kultury a věd. Sbírka obsahuje také originální rukopisy v arabštině, perštině, řečtině, latině, etiopštině, indštině, japonštině a dalších jazycích.

Návštěva muzea a památníku obětem genocidy v roce 1915 na památku 1,5 milionu Arménů vyhlazených na území Západního Arménie a Osmanské říše, návštěva muzea obětí genocidy. 

Nocleh v Jerevanu. 

 

3. den 13.09.2021 – Garni Geghard

Snídaně v hotelu. 

image003.jpgVýlet k pohanskému chrámu Slunce (I. století n.l.) v obci Garni, postaveného v řeckém stylu s charakteristickou kolonádou ze všech stran. Chrám stojí na nádherném místě na vrcholu kopce, který je od protilehlého horského hřbetu oddělen hlubokým údolím. 

Procházka údolím řeky Azat , známým přírodní památkou, které říkají „Kamenná symfonie“

Volný čas na meditaci.

Oběd v místním venkovském domě, s možností podívat se, jak se peče arménský chléb lavaš v rozpálené kamenné peci.

Odpoledne se podíváme do chrámu sv. Geghard vytesaného ve skále (XII - XIII. století), což znamená „svatý kopí“ na počest hrotu, kterým byl probodnut Ježíš na kříži. Arméni věří, že právě toto kopí bylo dlouho uloženo v tomto chrámu a následně přeneseno do muzea v Etchmidzin, kde je uloženo dodnes.

Návrat do hotelu, nocleh v Jerevanu.

 

4. den 14.09.2021 - Údolí Araratu Chor Virap – Noravank – Selim – jezero Sevan

Snídaně v hotelu. 

Výlet ke klášteru Khor Virap, odkud se otevírá jedinečné panorama nádherné biblické hory Ararat se sněhově bílými vrcholy. Volný čas na meditaci.

Hluboko pod klásterním kostelem je posvátné místo: tady byl v kopce, na příkaz krále Tiridata,  13 let vězněn  sv. Řehoř Osvětitel (Gregorius Iluminator) za šíření křesťanství v Arménii. V roce 301 nakonec Řehoř pokřtil svého věznitele a křesťanství bylo v Arménii přijato jako státní náboženství. 

Klášter Khor Virap (v arménštině "hluboká kobka") se stal posvátným místem pro celý křesťanský svět, Řehoř Osvětitel byl prohlášen za svatého a je považován za zakladatele arménské apoštolské církve.

image004.jpg

Volný čas na meditaci.

Návštěva kláštera Noravank (13. – 15. století), ukrytého v horách z čevených kamenů, na skalní římse nad klikatou roklí.

Oběd v místní restauraci obklopené horskými hřbety. 

Odpoledne vyrazíme k jezeru Sevan přes Selimský průsmyk, kudy ve starověku vedla velká hedvábná stezka. Zastavíme se u “karavan saraje” Selim. 

image.png

Vysokohorské jezero Sevan je jedním z divů Arménie. Projdeme se na vrcholek poloostrova, kde stojí klášter Sevanank z 9. Stol. A odkud je přkrásný výhled na jezero.

Nocleh u jezera Sevan.  

 

5. den 15.09.2021 - jezero Sevan – Dilijan – hranice Tbilisi

Snídaně v hotelu. 

image007.jpg

Výlet do horského střediska Dilijan. Prohlídka klášterního komplexu Haghartsin (13. století.). Haghartsin je nejodlehlejším a nejodříznutějším klášterem, který se náhle objeví mezi hustými stromy a vytváří dojem ztraceného světa. Volný čas na meditaci. 

Odjezd k hranici s Gruzíí, rozhloučení s Arménií, průvodcem a řidičem, přechod přes hranici, setkání s gruzínským průvodce, „nalodění“ do gruzínského autobusu a pokračování v cestě do Tbilisi.

Ubytování v  hotelu, večeře v restauraci, nocleh v Tbilisi.

 

6. den 16.09.2021 - Tbilisi

Snídaně v hotelu. 

image008.jpg

Okružní prohlídka Tbilisi (v překladu „teplý pramen“) - hlavního a největšího města Gruzie, které leží v údolí řeky Mtkvari.  Historické centrum se nachází v jihovýchodní části města a díky úzkým uličkám si zachovalo středověké rysy dodnes. 

Pěšky se projdeme po historické čtvrti Metekhi, kde mimo jiného uvidíme pomník zakladateli města Tbilisi - králi Vakhtangu Gorgasali.

Návštěva Abanotubani - čtvrti v centru Tbilisi, kde jsou staré lázně, postavené na přírodních siřičitých pramenech, převislé vyřezávané balkony a stejně tak vodopád ve „fíkovém“ údolí.

Večeře v restauraci, nocleh v Tbilisi.

 

7. den 17.09.2021 – Tbilisi – Mtskheta – Jvari – Ananuri Gudauri

Snídaně v hotelu. 

image009.jpg

Výlet do historického (prvního) hlavního města Gruzie - do města Mtskheta. Právě zde bylo na začátku 4. století v Gruzii přijato křesťanství. Prohlídka kláštera Jvari (6. století) - jednoho z mistrovských děl středověké gruzínské architektury, opěvované Michailem Lermontovem v jeho básních. Klášter stojí na útesu, odkud se z ptačí perspektivy otevírá panorama na soutok řek - Aragvi a Mtkvari).

Návštěva katedrály Svetitskhoveli (11. století), která je jedním z hlavních duchovních center v Gruzii. Klášter Jvari a katedrála Svetitskhoveli jsou na seznamu světového dědictví UNESCO.

  

image011.jpg

Odpoledne budeme pokračovat v cestě do hor a cestou se zastavíme u hradu Ananuri (15.-18. století), jednoho z nejznámějších hradů v Gruzii. 

Odjezd do nejvýše položené vesnice na gruzínské vojenské dálnici Gudauri - jedno z nejoblíbenějších lyžařských středisek na Kavkaze. Gruzínská vojenská cesta je mimo jiné známá svými vyhlídkovými plošinami, z nichž se otevírají úchvatné výhledy na vrcholky Velkého Kavkazu. 

Večeře a nocleh v Gudauri.

 

 

8. den 18.09.2021 – Gudauri – Zakagori Kazbegi  Gergeti – Gudauri

Snídaně v hotelu. 

Odjezd do vesnice Stepantsminda, centra přírodní rezervace Kazbegi, přes Křížový průsmyk ve výšce 2385 m n.m. s výhledem na horu Kazbek (výska 5033 m n.m.). Cestou zastávka na vyhlídce „Oblouk přátelství“.  

Pronájem aut 4x4 k návštěvě kostela Nejsvětější Trojice Gergeti – postaveného v 16. stol. v nadmořské výšce 2170 m nad mořem.

image013.jpg

Oběd v místní rodině s ukázkou výroby gruzínského národního jídla chinkali (knedlíčky plněné mletým masem).

Výlet džípy k pevnosti Zakagori. Návrat do hotelu, večeře, nocleh v Gudauri.

 

9. den 19.09.2021 – Gudauri – Gori – Uplistsiche Tschaltubo

Snídaně v hotelu. 

image014.jpg

Odjezd do nejstaršího města Gruzie - Gori - do srdce východní Gruzie, známého svou pevností a také jako rodiště Stalina. Gori leží u soutoku řek Kura (Mtkvari) a Velké Liahvi. V centru města na skalnatém kopci jsou zříceniny starobylé pevnosti Goristsikhe.

Naší další zastávkou bude Uplistsikhe – jeskynní město datované do 7. stol. př. n. l. Skalní město se nachází na velkém centrálním kopci, na jehož vrcholu byly dříve prováděny pohanské rituály. V 9. stol. n. l. zde byl postaven kostel. 

Volný čas na meditaci.

Odjezd do Tschaltubo, lázeňského města známého svými radonovými prameny. Ubytování v hotelu, večeře a nocleh v Tschaltubo.

  

10. den 20.09.2021 – Tschaltubo – Khobi – Dadiani Mestia

Snídaně v hotelu. 

Odjezd do města Khobi, zastávka na krátkou meditaci.

Poté zamíříme do Svanetije – horské oblasti na severu Gruzie, cestou se zastavíme na prohlídku zámku Dadiani - rezidence megreliánských vládců – ve městě Zugdidi. 

image015.jpg

Cestou do Mestie, centra Svanetie se nám naskytne krásný výhled na vodní nádrž Inguri a vrcholky hor Velkého Kavkazu. Svanetie je kromě přírodních krás známá také charakteristickou  původní architekturou a bývá nazývána „Země tisíce věží“. Od pradávna si její obyvatelé ve svých domovech stavěli vysoké čtyřúhelníkové věže, které měli hospodářskou ale současně i obrannou funkci.

Ubytování v hotelu, večeře a nocleh v Mestii.

 

  

11. den 21.09.2021 – Mestia – Ušguli Mestia

Snídaně v hotelu. 

Odjezd auty s pohonem 4x4 do Ušguli nejvýše položené vesnice v Evropě (2200 m nad mořem), nacházející se na úpatí hory Shkhara (5068 metrů). I díky Ušguli byla Horní Svanetie zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Návštěva etnografického muzea se středověkými ikonami a šperky datovanými do období před naším letopočtem. Návštěva starobylého kostela sv. Lamarie.

image018.jpg  image017.jpg

Návrat do hotelu, večeře, nocleh v Mestii.

 

12. den 22.09.2021 – Mestia – Gelati – Kutaisi Tschaltubo

Snídaně v hotelu. 

image019.jpg

Rozloučení se Svanetií a Velkým Kavkazem,  odjezd do Kutaisi, druhého největšího města Gruzie. Prohlídka města, katedrály Bagrati a blízkého kláštera Gelaty (UNESCO). Katedrála Bagrati byla ve středověku hlavním chrámem Gruzie. Právě zde byl korunován král David IV. Stavitel z rodu Bagrati, který na přelomu 11. a 12. stol. sjednotil jednotlivá gruzínská knížectví do jednoho království. Král David a další významné historické postavy Gruzie jsou pochovány v klášteře Gelati.

V roce 1994 byly obě památky zapsaný do seznamu UNESCO, v roce 2012 byla katedrála kvůli fondem neschvalované rekonstukci ze seznamu vyškrtnuta. Odjezd do Tschaltubo, večeře a nocleh.

  

13. den 23.09.2021 – Tschaltubo – Boržomi – Zelený klášter Bakuriani

Snídaně v hotelu. 

Přejezd do Boržomi - nejznámějšího lázeňského centra Gruzie, který se nachází mezi horami v údolí Borjomi v nadmořské výšce 800 m nad mořem. Boržomi je letovisko známé svou stejnojmennou minerální vodou. Procházka po jednomu z největších národních parků v Evropě, během které ochutnáme světoznámou minerálku přímo z pramene a pokocháme se krásou lázeňského parku s vodopádem. 

Poté navštivíme  „Zelený klášter“ sv. Jiří poblíž vesnice Chitakhevi, jeden z nejstarších v Gruzii. Na území kláštera jsou prameny s posvátnou voudou. Navečer přijedeme do lyžařského střediska Bakuriani, útulné vesničky vysoko na horách Malého Kavkazu. Bakuriani v gruzínštině znamená „klidná,  pohodlná hora“.

Ubytování, večeře a nocleh v Bakuriani. 

 

14. den 24.09.2021 – Bakuriani – Vardzia – Rabat (Achaltsiche) Uraveli - Bakuriani

Snídaně v hotelu. 

Výlet do jeskynního města Vardzia. Město vzniklo ve 12.-13. století za vlády Georgie III a jeho dcery královny Tamary k ochraně jižních hranic Gruzie. Jedná se několikapatrový komplex s průchody, tunely a schody vedoucími kolem klášterů, chrámů, pevností, lázní, knihoven, obytných budov atd. Jednalo se o více než  600 místností  propojených chodbami, které se táhly podél hory na délku 800 metrů, 50 metrů do hloubky hory a do výšky osmi pater.

Následně budeme pokračovat do Achalciche, městečka v jižní Gruzii nedaleko tureckých hranic. V centru města stojí pevnost Rabat, ve které se nachází: historické muzeum regionu mešita Hadži Ahmed Paši, hrobka Paši, pravoslavný kostel z 9. stol., citadela a amfiteátr. 

image020.jpg

Cestou zpět do Bakuriani také navštívíme vesničku Uraveli u tureckých hranic k meditaci. 

Večeře a nocleh v Bakuriani.

 

15. den 25.09.2021 – Bakuriani – Tbilisi

Snídaně v hotelu. 

Návrat do Tbilisi, cestou možnost zastávky v přírodě k meditaci. Po příjezdu do města ubytování a volný čas na nákupy nebo procházku, večer večeře na rozloučenou. Nocleh v Tbilisi

 

16. den 16.09.2021

Snídaně formou balíčku na cestu.

Transfer na letiště, 03:50 odlet z Tbilisi do Istambulu a následně do Prahy. Plánovaný přílet ve 08:35 hod.

 

Mapa míst, která navštívíme

image022.jpg

 

Cena za osobu, při počtu osob ve skupině:

45+1               38.700 Kč

 

V ceně je zahrnuto:

  • Letenka v ekonomické třídě Praha – Istambul - Tbilisi, Tbilisi – Istambul – Praha včetně poplatků a odbaveného zavazadla do 23 kg
  • 15 x ubytování ve dvoulůžkových pokojích v hotelích 3* a turistických ubytovnách (2 x Jerevan, 1 x Sevan, 4 x Tbilisi, 2 x Gudauri, 2 x Tschaltubo, 2 x Mestia, 2 x Bakuriani)
  • Polopenze (snídaně, 3 obědy v Arménii, 11 večeří a 1 oběd v Gruzii)
  • Pronájem aut 4x4 k návštěvě Gergeti, Zakagori a Ušguli
  • Vstupy do objektů a přírodních parků dle programu
  • Ukázka výroby Chinkali
  • Služby místních průvodců
  • Doprovod a služby technického česky mluvícího průvodce (+ překlad) po celou dobu cesty – Mária Čuža
  • Transfery autobusem, případně minibusy po celé trase
  • Pojištění CK pro případ úpadku

V ceně není zahrnuto:

  • Cestovní pojištění  - můžeme zajistit cestovní pojištění Allianz vč. pojištění storna z důvodu nemoci (spoluúčast u storna je 20%) za 1196 CZK/ osoba do 70 let nebo 2392 CZK/osoba nad 70 let – přehled limitů pojistného plnění je součástí této nabídky
  • Spropitné pro místní řidiče a průvodce – doporučená částka 2 eura/1 den (1 euro pro řidiče, 1 euro pro průvodce, tedy celkem cca 30 euro). Částka je samozřejmě dobrovolná, ale spropitné tvoří významnou část příjmů místních řidičů a průvodců.)

 

Cena letenek je platná pro dobu kalkulace a blíže k odletu se bude zvyšovat, proto je velmi důležité se přihlásit co nejdříve.

 

Termíny a částky plateb:

Do 5 dnů po odeslání přihlášky                         9 000 Kč

Do 01.03.2021                                              12 000 Kč

Do 10.04.2021                                              doplatek do 100% ceny (dle počtu přihlášených)

Číslo čtu                                                        6781200001/5500

 

Do poznámky k platbě prosím napište Vaše jméno a příjmení

Kontaktní osoba pro bližší informace: Mária Čuža, tel 777 279 099, email  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

PŘIHLÁŠKY:

Přihláška ke stažení: Prihlaska na zajezd Armenie Gruzie 2020.pdf nebo Prihlaska na zajezd Armenie Gruzie 2020.docx

Vyplněné přihlášky posílejte na email:  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  a kopii na email  Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

 

 

 

Vyhledávání